THE QUALITY OF WORK LIFE (QWL) IN A FOOD INDUSTRY

Authors

  • Armistrong Martins Federal University of Ceará
  • Augusto Cézar Cabral Federal University of Ceará
  • Sandra Santos Federal University of Ceará
  • Áurio Leocádio Federal University of Ceará

DOI:

https://doi.org/10.21171/ges.v15i43.3441

Keywords:

Food industry, Productuvity, Quality of work life, Satisfaction, Well-being

Abstract

The Quality of Work Life (QWL) is indispensable in orgnizations, as promotes peoples’s well-being, satisfaction and. The aims is to investigate how the QWL is configured in a food industry, based on Walton’ model (1975). It’s a exploratory and descriptive research, applied to a quantitative approach. The questionnaires were used and answered by 130 employees. The results indicate that the majority of employees are satisfied with the QWL actions implemented, although some aspect referring to the dimensions that deal with fair and adequate compesation and the work and total life space need to be improved. With these results, it turns out that the company can efficienty adjust the flawed points and, thus, be seen by its employees as an organization that meets all QWL requirements. This study brings social, organizational and academic contributions as allows a more detailed unterstanding of the industrial reality and knowledge for the evolution of QWL.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Armistrong Martins, Federal University of Ceará

Doctoral Student of the Postgraduate Program in Administration and Controllership, Federal University of Ceará. Teacher at the Department of Agroindustrial Management and Technology, Center for Human, Social and Agrarian Sciences, Federal University of Paraíba.

Augusto Cézar Cabral, Federal University of Ceará

Doctor in Administration from the Federal University of Minas Gerais. Full Teacher of the Department of Administration and Teacher of the Postgraduate Course in Administration and Controllership at the Federal University of Ceará.

Sandra Santos, Federal University of Ceará

Doctor in Economics from the Federal University of Pernambuco. Full Teacher at the Department of Applied Economics and Teacher at the Postgraduate Course in Administration and Controllership at the Federal University of Ceará.

Áurio Leocádio, Federal University of Ceará

Doctor in Administration from the University of São Paulo FEA-USP, Post-doctorate in International Management from ESPM-SP, Assistant teacher in the Department of Administration and Teacher of the Postgraduate Course in Administration and Controllership at the Federal University of Ceará.

References

ABIA - Associação Brasileira da Indústria de Alimentos. Desempenho econômico da indústria de alimentos no Brasil em 2019. Disponível em: https://www.abia.org.br/vsn/tmp_2.aspx?id=393. Acesso em 17 de março de 2021.

ALVES, C. R. A.; CORREIA, A. M.; SILVA, A. M. Qualidade de Vida no Trabalho (QVT): um estudo em uma instituição federal de ensino superior. Revista GUAL, Florianópolis, v.12, n.12, p.205-227, janeiro-abril, 2019.

ALMEIDA, D.; SANTOS, M. A. R. S.; COSTA, A. F. B. Aplicação do coeficiente Alfa de Cronbach nos resultados de um questionário para avaliação de desempenho da saúde pública. In.: Encontro Nacional de Engenharia de Produção, ENEGEP, 30. 2010. São Carlos. Anais [...]. São Carlos-SP: ABEPRO, 2010.

AMORIM, T. G. F. N. Qualidade de vida no trabalho: preocupação também para servidores públicos? Revista Eletrônica de Ciência Administrativa, v.9, n.1, p.35-48, maio/2010.

ARELLANO, E. B.; LIMONGI-FRANÇA, A. C. Análise crítica dos indicadores dos programas de qualidade de vida no trabalho no Brasil. O Mundo da Saúde (CUSC. Impresso), v.37, p.141-151, 2013.

BARROS, M. A. Qualidade de vida no trabalho (QVT): a percepção de docentes de uma instituição de ensino superior privada. Revista Espaço Acadêmico. n.8, jan. 2017.

BRASIL. Conselho Nacional de Saúde. Resolução no 466, de 12 de dezembro de 2012. Brasília, 2012. Disponível em: http://www.conselho.saude.gov.br/web_comissoes/conep/index.html. Acesso em 29 de agosto de 2021.

BRASIL. Conselho Nacional de Saúde. Resolução no 510, de 07 de abril de 2016. Brasília, 2016. Disponível em: http://www.bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/cns/2016/res0510_07_04_2016.html. Acesso em 29 de agosto de 2021.

BOLDO, T.; SEVERO, E. A.; GUIMARÃES, J. C. F. Responsabilidade social e qualidade de vida no trabalho: a percepção de funcionários supermercadistas. Reuna, v.23, n.4, p.62-82, 2018.

CORRAR, L. J.; PAULO, E.; DIAS FILHO, J. M. Multivariate analysis: for courses in ad-ministration, accounting and economics. São Paulo: Atlas, 2007.

COSTELLO, A. B.; OSBORNE, J. W. Best practices in exploratory factor analysis: Four recommendations for getting the most from your analysis. Practical Assessment, Research & Evaluation. v.10, n.7, p.1-8, 2005.

DINIZ, L. L. Qualidade de vida no trabalho: estudos em empresas do setor calçadista da Paraíba (138f). Dissertação de mestrado. Programa de Pós-Graduação de Engenharia de Produção – PPGEP. Universidade Federal da Paraíba – UFPB. João Pessoa – PB, 2010.

DINIZ, L. L. CORREIA, A. M. M.; SILVA, A. M.; DAMORIM, A. R. F. F. Estudo da Qualidade de Vida no Trabalho em uma agência bancária localizada em Santa Rita/PB. In.: SIMPÓSIO DE ENGENHARIA DE PRODUÇÃO DA REGIÃO NORDESTE - SEPRONE, 7., 2012, Mossoró. Anais [...], Mossoró: ABEPRO, 2012.

FERNANDES, E. Qualidade de vida no trabalho: como medir para melhorar. Salvador- BA: Casa da Qualidade, 1996.

FERREIRA, M. C. Qualidade de vida no trabalho: uma abordagem centrada no olhar dos trabalhadores. Brasília: LPA Edições, 2011.

FIELD, A. Discovering statistics using IBM SPSS Statistics: end sex and drugs and rock 'n' roll. 4. ed. Londres: SAGE, 2013.

FREEMAN, R. E. Strategic management: a stakeholder approach. Boston: Pitman, 1984.

GIL, A. C. Métodos e técnicas de pesquisa social. 5. ed. São Paulo: Atlas, 2010.

HAIR, J. F. et al. Análise multivariada de dados. 6. ed. Porto Alegre: Bookman, 2009.

HONGYU, K., SANDANIELO, V. L. M., OLIVEIRA JUNIOR, G. J. Análise de Componentes Principais: resumo teórico, aplicação e interpretação. E&S - Engineering and Science. v.1 , n.5, p.83-90, 2016.

KLEIN, L. L.; LEMOS, R. B.; PEREIRA, B. A. D.; BELTRAME, G. Qualidade de vida no serviço público: uma avaliação em uma instituição de ensino superior. REAd. Rev. eletrôn. adm. v.23 n. Especial. Porto Alegre - RS, dez. 2017.

LIMONGI-FRANÇA, A. C. Qualidade de vida no trabalho – conceitos e práticas nas empresas da sociedade pós-industrial. 2. ed. São Paulo: Atlas, 2012.

MACHAVA, L. I. A. Avaliação da qualidade de vida no trabalho: um teste empírico do modelo de Walton com enfoque nos profissionais de contabilidade da cidade da Beira, 2012. 82p. Dissertação. (Mestrado em Administração de Empresas). Universidade Católica de Moçambique, Moçambique, 2012.

MALHOTRA, N. K. Marketing research: focus on decision. 3. ed. São Paulo: Pearson Prentice Hall, 2011.

MARINHO, C. S. R. et al. Quality of life assessment of the wandering emergency service care professionals. International Archives of Medicine. v.9, n.369, p.01-07, 2017.

MATOS, D. A. S.; RODRIGUES, E.C. Análise Fatorial. Brasília: Enap, 2019.

MERINO, E. A. D. Qualidade de vida no trabalho: conceitos básicos. Apostilha do Programa de Pós-Graduação de Engenharia de Produção. Florianópolis: UFSC/PPGEP, 2004.

MILHOME, J. C.; ROWE, D. E. O. Qualidade de vida no trabalho: análise da produção científica entre 2006 e 2015. Revista Gestão & Planejamento, v.17, n.3, p. 499-519, 2016.

NUNES, E. A.; MASCARENHAS, C. H. M. Qualidade de vida e fatores associados em trabalhadores do setor bancário. Revista Brasileira de Medicina no Trabalho. v.14, n.3, p.227-36, 2016.

OLIVEIRA, R. R.; SILVA, I. B.; CASTRO, D. S. P.; LIMONGI-FRANÇA, A. C. Qualidade de Vida no Trabalho – QVT dos Professores de Ensino Técnico Federal: os fatores biopsicossociais e organizacionais de satisfação. Revista de Administração da UNIMEP, v. 11, n. 2, p. 143-173, 2013.

OUPPARA, N. S; SY, M. V. U. Quality of Work Life Practices in a Multinational Com-pany in Sydney, Australia. Procedia – Social and Behavioral Sciences. v.40, p.116-121, 2012.

REQUENA, F. Social capital, satisfaction and Quality of Life in the Workplace. Social Indicators Research, v.61, n.3, p. 331-360, mar. 2003.

SILVA, A. M. Qualidade de Vida no Trabalho (QVT): uma avaliação em uma concessionária de energia elétrica na cidade de Mossoró/RN, Brasil. Revista Exacta – EP, São Paulo, v.15, n.3, p.527-540, 2017.

SILVA, T. G., et al. Qualidade de vida no trabalho: uma análise empírica sob o modelo de Walton. Revista Inteligência Competitiva. v. 6 n. 4, p.20-55, 2016.

STREINER, D. L. Being inconsistent about consistency: when coefficient alpha does and doesn´t matter. Journal of Personality Assessment. v. 80, p. 217-222. 2003.

VIEIRA, S. Como elaborar questionários. São Paulo: Atlas, 2015.

WALTON, R. E. Criteria for quality of working life. In: DAVIS, L.; CHERNS, A. (eds.) The Quality of Working Life, v. 1, Free Press, New York, p. 91-104, 1975.

Published

2021-11-20

How to Cite

Silva, A. M. da, Cabral, A. C. de A., Santos, S. M. dos ., & Silva, Áurio L. L. da . (2021). THE QUALITY OF WORK LIFE (QWL) IN A FOOD INDUSTRY. Management & Society Electronic Journal, 15(43). https://doi.org/10.21171/ges.v15i43.3441

Most read articles by the same author(s)